Μημόνιο δεν υπάρχει πλέον, έληξε την Τρίτη 30 Ιουνίου, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε μία από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις: έσκισε το μνημόνιο. Μπορεί να προχωρήσει στις επόμενες.
Πρώτα να καταργήσει όλους τους μνημονιακούς νόμους, σβήνοντας τον ΕΝΦΙΑ, επαναφέροντας τον ελάχιστο μισθό στα επίπεδα του 2010, ακυρώνοντας όλες τις περικοπές μισθών και συντάξεων, επαναφέροντας τις συλλογικές συμβάσεις, εισάγοντας ελάχιστο αφορολόγητο εισόδημα και όλα τα υπόλοιπα. Τίποτα πλέον δε μας δεσμεύει στην τήρησή τους, από τη στιγμή που δεν περιμένουμε άλλα χρήματα από τους δανειστές-τοκογλύφους.
Στη συνέχεια, έχοντας και τη δημοκρατική νομιμοποίηση του προκαταρκτικού πορίσματος της Βουλής, να προχωρήσει στη μονομερή διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Με αυτό τον τρόπο το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να μεταφραστεί σε απόλυτο πλεόνασμα του προϋπολογισμού, καθώς σύμφωνα και με τις προεκλογικές, αλλά και τις πρόσφατες θέσεις-δηλώσεις των κυβερνητικών και μή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αυτό που καταστρέφει τα δημοσιονομικά μας είναι τα υψηλά τοκοχρεωλύσια που πληρώνουμε για το επονείδιστο και επαχθές χρέος.
Και τέλος να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Κανείς δε μπορεί να το εμποδίσει. Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις, δεν υπάρχουν μνημόνια, και με τη διαγραφή του χρέους θα υπάρχει και οικονομική άνεση. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι ότι τα δάνεια εξυπηρετούσαν μόνο το χρέος και τα δημόσια έσοδα επαρκούν για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών του κράτους (μισθοί, συντάξεις κλπ). Και επιπλέον υπήρχε σχέδιο και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για το κόστος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Γιατί αντί να ξεκινήσουν αυτές οι διαδικασίες στέλνουμε νέες προτάσεις για νέα προγράμματα;
Γιατί διακινδυνεύεται ένα δημοψήφισμα που μπορεί να δώσει ώς αποτέλεσμα το «ΝΑΙ»;
Γιατί ακόμα και στην περίπτωση του «ΟΧΙ» η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις; Διαπραγματεύσεις για τί πράγμα και με ποιούς; Για ένα νέο μνημόνιο με τους τρισάθλιους εκβιαστές, τους ανθρώπους που απροκάλυπτα εχθρεύονται και μισούν την Ελλάδα;
Εξηγείστε μου επίσης γιατί οι ελληνικές τράπεζες είναι κλειστές; Το Ελληνικό κράτος μόνο του, χωρίς Ευρωζώνη, χωρίς ΕΚΤ δε μπορεί να διασφαλίσει τη ρευστότητά τους; Μπορεί να εγγυηθεί τις καταθέσεις των Ελλήνων; Και αν μπορεί γιατί η κυβέρνηση δε θέτει σε λειτουργία τους μηχανισμούς που θα το επιτύχουν αλλά συνεχίζει να ζητά την παράταση και αύξηση της κάλυψης της ΕΚΤ μέσω του ELA;
Αν τελικά για να εκπληρώνει το Ελληνικό κράτος τις βασικές του εγχώριες υποχρεώσεις χρειάζεται εξωτερική χρηματοδότηση, αν η ρευστότητα των τραπεζών και κατ' επέκταση του κάθε Έλληνα και η εγγύηση των καταθέσεων εξαρτώνται από την ΕΚΤ, τότε η συζήτηση που κάνουμε είναι στηριγμένη σε μύθους και ψέματα.