Αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αλήθεια ότι ο επιπολασμός της πανδημίας συνεχίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Για ποιούς, όμως, λόγους υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αρνούνται να ξεφύγουν από τη σημερινή και αντικειμενικά δύσκολη πραγματικότητα;
Ένα είναι σίγουρο. ο Sars Cov-2 ήρθε για να μείνει. Ωστόσο, είναι στο χέρι καθενός από εμάς να επιλέξουμε το αν θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό, όπως τόσα χρόνια κάνουμε με το ιό της γρίπης, ή αν θα δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα να βλέπουμε καθημερινά εκατόμβες νεκρών συνανθρώπων μας.
Υπάρχουν αρκετές ομάδες ανθρώπων οι οποίες για δικούς τους λόγους αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του Sars Cov-2. Η πλειονότητα αυτών είναι άνθρωποι με ελλιπή ή καθόλου ενημέρωση σχετικά με το εμβόλιο (57,8%) όπως αποδεικνύει έρευνα της Metron Analysis. Αυτοί οι άνθρωποι, όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η νόσηση με covid-19 δεν είναι απλή υπόθεση. Ακόμα και υγιείς άνθρωποι λόγω επιπλοκών της νόσου έχουν φτάσει μέχρι τη διασωλήνωση και τον θάνατο. Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, το κέρδος έναντι της ζημίας.
Τα διαθέσιμα εμβόλια είναι πιστοποιημένα και ασφαλή για χορήγηση, πράγμα που αποδεικνύεται από τη διενέργεια όλων των απαραίτητων σταδίων δοκιμών πριν την κυκλοφορία και έγκρισή τους. Όπως και με τα φάρμακα, έτσι και με το εμβόλιο υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν επιπλοκές οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι αντιμετωπίσιμες και σπάνιες. Τα προβλήματα μετά από νόσηση από τον ίδιο τον ιό είναι συχνά και ανεξάρτητα από την ηλικία των νοσήσαντων. Ανάμεσα, επομένως, στις 2 επιλογές ποια φαντάζει πιο ασφαλής;
Ας σκεφτούμε όμως και το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας μας. Αρκετοί από τους συνανθρώπους μας (στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι) καταλαμβάνουν τόσο απλές κλίνες όσο και κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Κατά συνέπεια, «στερούν» το δικαίωμα ενός ανθρώπου σε ανάγκη, για νοσηλεία (π.χ. θύμα τροχαίου ατυχήματος, άτομο με προβλήματα υγείας κτλ). Γιατί ένας άνθρωπος να κινδυνεύσει επειδή κάποιοι θεωρούν ότι δε μπορεί να τους αγγίξει ο ιός;
Πρέπει, συνεπώς, να γίνει κατανοητό σε εκείνους που αρνούνται το εμβόλιο ότι η πράξη τους αυτή διακινδυνεύει και τη ζωή ανθρώπων οι οποίοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα τόσο σε αυτή όσο και στην ιατρική περίθαλψη στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας. Δημοκρατικό κράτος είναι εκείνο το κράτος που προασπίζει τα δικαιώματα του λαού. Είναι εκείνο το κράτος που σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών του. Είναι το κράτος που δίνει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής.
Στα πλαίσια, λοιπόν, ενός δημοκρατικού κράτους οι πολίτες έχουν τόσο δικαιώματα όσο και υποχρεώσεις. Δικαίωμα του καθενός, στην προκειμένη περίπτωση, είναι να επιλέξει το αν θα κάνει το εμβόλιο ή όχι. Υποχρέωση, ωστόσο, εκείνου που θα επιλέξει να μην το κάνει είναι να προφυλάξει τους γύρω του από τον εαυτό του. Αυτός είναι, λοιπόν, ο λόγος για τον οποίο λαμβάνονται μέτρα από τις κυβερνήσεις των χωρών τα οποία δεν είναι ευνοϊκά για τους ανεμβολίαστους. Εκείνοι με την επιλογή τους καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εμβολιασμένων συμπολιτών τους, τους οποίους θέτουν σε κίνδυνο στερώντας τους το δικαίωμά τους στην υγεία. Άρα οι κυβερνήσεις, που έχουν ψηφιστεί από τους ίδιους τους πολίτες στα πλαίσια της δημοκρατίας, οφείλουν να λάβουν μέτρα διασφαλίζοντας την ασφάλεια των εμβολιασμένων πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα.
Συνεπώς είναι οξύμωρο εκείνοι που για προσωπικούς λόγους επιλέγουν να μην κάνουν το εμβόλιο να διαμαρτύρονται για τη στέρηση των ελευθεριών τους όταν οι ίδιοι με την επιλογή τους καταστρατηγούν τα δικαιώματα των συμπολιτών τους.