Όταν φτιάχθηκε το Διεθνές Σύστημα (SI) για όλα τα μεγέθη δημιουργήθηκαν ιεραρχίες μονάδων βασισμένες στο 10. Η μονάδικη εξαίρεση είναι ο χρόνος για τον οποίο χρησιμοποιείται ακόμα το πανάρχαιο Βαβυλωνιακό σύστημα που βασίζεται στο 60αδικό σύστημα.
Κατά καιρούς όμως έχουν προταθεί συστήματα μέτρησεις του χρόνου βασισμένα στο 10. Ο χρόνος αυτός λέγεται "Μετρικός" ή "Δεκαδικός" χρόνος.
Η μονάδικη φορά που χρησιμοποιήθηκε Δεκαδικός Χρόνος ήταν ο Επαναστατικός χρόνος που δημιουργήθηκε από την Γαλλική Επανάσταση (όπως βέβαια και το SI). Μάλιστα η αποτυχία επικράτησης ενός δεκαδικού συστήματος μέτρησης του χρόνου φαίνεται μυστηριώδης αφού σχεδόν για κάθε άλλο μέγεθος χρησιμοποιούνται με επιτυχία δεκαδικά συστήματα από την εποχή της Γαλλικής επανάστασης και μετά.
Ο Επαναστατικός Μετρικός Χρόνος λοιπόν είχε:
- 10 μετρικές ώρες ανά ημέρα
- 100 μετρικά λεπτά ανά μετρική ώρα
- 100 μετρικά δευτερόλεπτα ανά μετρικό λεπτό
- 10 ημέρες είναι μια μετρική εβδομάδα (ή καλύτερα δεκάδα)
Η βασική μονάδα χρόνου, η ημέρα, παρέμενε η ίδια και οριζόταν βέβαια σαν ο χρόνος μιας πλήρους περιστροφής της γής γύρω από τον εαυτό της.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι τα δευτερόλεπτα και τα λεπτά είναι κοντά στα κλασσικά αντίστοιχά τους. Αντίθετα η μετρική ώρα είναι περίπου δυόμιση κλασσικές ώρες. Μια λύση είναι να χρησιμοποιούνται και οι υποδιαιρέσεις της ημέρας (π.χ. deciday=1/10 ημέρας, centiday=1/100 ημέρας). Ιδιαίτερα το centiday θα είναι βολικό γιατι αντιστοιχεί σε περίπου 15 κλασσικά λεπτά.
Ένα άλλο πρακτικό πρόβλημα θα ήταν μια μονάδα για την έκφραση του μήνα. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο "μετρικός" μήνας δηλαδή 30 ημέρες που προσεγγίζει την διάρκεια του σεληνικού και του ηλιακού μήνα. Θα υπήρχε όμως πάλι μια διαφορά 5 ημερών στην διάρκεια του χρόνου.
Ένα άλλα παράδειγμα μετρικού χρόνου το οποίο όμως δημιουργήθηκε περισσότερο για λόγους μάρκετινγκ, είναι το Swatch Internet Time όπου σαν ελάχιστη μονάδα χρησιμοποιείται το .beat που αντιστοιχεί στο 1/1000 της ημέρας.