Στις αρχές Μαρτίου του 2002 βρεθήκαμε πολύ κοντά στη ρεαλιστική εκδοχή των σεναρίων κάποιων πρόσφατων ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Ένας αστεροειδής λίγο έλειψε να συγκρουστεί με τη Γη και κανείς δεν το είχε καταλάβει.
Ο αστεροειδής 2002ΕΜ7, μέσης διαμέτρου 75m, πέρασε στις 8 Μαρτίου σε απόσταση 463.000Km από τη Γη, απόσταση που για τα αστρονομικά δεδομένα ισοδυναμεί με το διπλανό κτίριο. Δεν εντοπίσθηκε παρά 4 ημέρες αργότερα από το Lincoln Laboratory του MIT. Αιτία του μή έγκαιρου εντοπισμού, το μικρό, σχετικά, μέγεθος του σώματος και η ύπαρξη "σκοτεινών" περιοχών, δηλαδή τομέων που για τεχνικούς ή φυσικούς λόγους δεν παρακολουθούνται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση σύγκρουσης τα αποτελέσματα θα ήταν ανάλογα της έκρηξης ενός πυρηνικού όπλου μικρής-μέσης ισχύος. Ο συγκεκριμένος αστεροειδής ήταν 10 φορές μικρότερος από εκείνον που πιστεύεται ότι προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων και λίγο μεγαλύτερος από εκείνον που έπεσε στη Σιβηρία το 1908, ισοπεδώνοντας μια έκταση αρκετών εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με επιστήμονες θα περάσουν περίπου 20 χρόνια μέχρι να αναπτυχθεί ένα δορυφορικό σύστημα αξιόπιστης και έγκαιρης προειδοποίησης για την αναζήτηση και τον εντοπισμό αστεροειδών.