Η Ελλάδα είναι Πρώτη σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα οδική ασφάλεια-Τροχαίο ατύχημα είναι ένα εθνικό θέμα που αφορά όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες ολόκληρης της χώρας.
Είναι μια πληγή που αν δεν επουλωθεί θα συνεχίσει να έχει ετησίως 2000 υποψήφιους νεκρούς και 3500 περίπου υποψήφιους σοβαρά τραυματίες (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που μένουν για πάντα ανάπηροι). Θα συνεχίσει να σκορπίζει αμέτρητο πόνο και καταστροφή στις οικογένειες και στα αγαπημένα πρόσωπα των θυμάτων.
Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους υπεύθυνους ραδιοτηλεοπτικών καναλιών, τους διευθυντές προγράμματος, διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης, τους παρουσιαστές Πρωινών Εκπομπών, Δελτίων Ειδήσεων και Ενημερωτικών εκπομπών, να μην γυρνούν την πλάτη στο θέμα των Τροχαίων Δυστυχημάτων και γενικά της Οδικής Ασφάλειας.
Επιβάλλεται να αναφέρεστε καθημερινά σε διάφορες περιπτώσεις τροχαίων, σε ανθρώπους που έχουν εμπλακεί σε τροχαία δυστυχήματα, που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα ή έμειναν ανάπηροι από τροχαία ατυχήματα. Να καλείτε ειδικούς οι οποίοι να μας υποδεικνύουν τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποφεύγαμε αυτά τα δυστυχήματα. Προκαλέστε τους πολίτες να καταγγέλλουν επικίνδυνα σημεία στους δρόμους και υποχρεώστε τους «υπεύθυνους» να λογοδοτούν, μήπως και συνετιστούν.
Μπορείτε να διαθέτετε μερικά δευτερόλεπτα από τον πολύτιμο χρόνο της εκπομπής σας για μικρές συμβουλές του τύπου:
«Η ταχύτητα είναι η πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων», «μην οδηγείτε όταν πίνετε»,
«Δέστε τη ζώνη σας»,
«Μην κρατάτε το παιδί στα γόνατά σας μέσα στο αυτοκίνητο»,
«Κρατάτε τις αποστάσεις» κ.τ.λ.
Η Ανεπτυγμένη Συνείδηση Οδικής Ασφάλειας είναι χαρακτηριστικό ανεπτυγμένων κοινωνιών. Η σωστή οδήγηση, η σωστή σήμανση και σηματοδότηση των δρόμων είναι η εικόνα που χαρακτηρίζει πολιτισμένους λαούς.
Αποβάλετε την ιδέα ότι το θέμα δεν πουλάει. Οι Έλληνες διψάνε για ένα τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να προστατευθούν. Δείξτε εσείς αυτό τον τρόπο.
Μέσω του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης έχετε την δύναμη να αφυπνίσετε, να προβληματίσετε, να καλλιεργήσετε συνείδηση οδικής ασφάλειας, να προσβάλετε και να ταρακουνήσετε «υπεύθυνους», να αλλάξετε τη νοοτροπία, να προσφέρετε κοινωνικό έργο.
Έχετε μάλιστα ηθική υποχρέωση, αν μη τι άλλο προς τις δικές σας οικογένειες, να συμβάλετε στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας και γενοκτονίας που λέγεται τροχαίο ατύχημα. Θα καταφέρετε να σώσετε ανθρώπινες ζωές, το οποίο θα είναι για σας προσωπική ικανοποίηση και χαρά.