Εντάξει, παρόλο που η Ελλάδα κατά την κυβέρνηση βρίσκεται σε ανάπτυξη και τρώμε με χρυσά κουτάλια, όλο και περισσότεροι Έλληνες (νέοι κυρίως) δεν αντέχουν τόση απότομη «ανάπτυξη» και επιλέγουν σιγά σιγά τον δρόμο της ξενιτιάς.

Ο γράφων επέλεξε το δρόμο αυτό περίπου δύο μήνες πριν και οι ασκοί του Αιόλου, τον έφεραν στη Μεγάλη Βρεταννία και συγκεκριμένα στη Βορειοδυτική Αγγλία και στο Manchester.

Το συγκεκριμένο άρθρο λοιπόν, γράφτηκε ως μια προσπάθεια να αποτυπωθούν όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται εντός ενός κειμένου, σχετικά με τις διαδικασίες που χρειάζονται για την εγκατάσταση στην Αγγλία και για τα εμπόδια που πιθανόν θα συναντήσουν όσοι πατριώτες κάνουν την κίνηση αυτή. Στόχος βέβαια δεν είναι να αποτρέψει κανέναν από τη μετανάστευση στην Αγγλία, αλλά να τον γλυτώσει από περιττό κόπο και σκοτούρες. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετά forumμεταναστών, τα οποία περιέχουν πολύ καλές πληροφορίες και μπορείτε να τα επισκεφτείτε για μια πιο σφαιρική άποψη. Για όσους δε γνωρίζουν ποιες πόλεις συγκροτούν τη Βορειοδυτική Αγγλία (NorthwestEngland), αυτές είναι κυρίως το Liverpool, το Manchester, το Blackburn και το Lancaster (οι ποδοσφαιρόφιλοι τις ξέρουν σίγουρα). Πολύ κοντά βρίσκεται και το Leeds(απέχει περίπου 1~1,5 ώρα από το Manchester) αν και δεν ανήκει στη Βορειοδυτική Αγγλία. Είναι όμως πολύ σημαντική πόλη για τους Έλληνες της Βορειοδυτικής Αγγλίας, γιατί εκεί βρίσκεται το άμισθο προξενείο του Leeds. Η Ελληνική πρεσβεία και το Ελληνικό προξενείο, βρίσκονται στο Λονδίνο και η ιστοσελίδα είναι η εξής http://www.mfa.gr/uk/presveia/ . Επίσης υπάρχουν άμισθα προξενεία στα Birmingham, Edinburgh, Glasgow, Gibraltarκαι Belfast.

Πολύ συχνή ερώτηση που μου έγινε από τους Άγγλους είναι η εξής: Γιατί στο Manchester;

Η απάντηση είναι σχετικά εύκολη. Το κόστος ζωής στη Βόρεια Αγγλία γενικά και όχι μόνο στη Βορειοδυτική είναι αισθητά χαμηλότερο από τη Νότια. Ενδεικτικά μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο http://www.numbeo.com/cost-of-living/comparison.jsp .

Βάλτε στη μια θέση π.χ. το Manchester και στην άλλη το Λονδίνο. Θα διαπιστώσετε πως τα ενοίκια για παράδειγμα, είναι 109% περίπου πιο ακριβά στο Λονδίνο από ότι στο Manchester. Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα ενός δωματίου στο κέντρο του Manchester κοστίζει £ 625,00 ενώ το αντίστοιχο στο κέντρο του Λονδίνου κοστίζει £ 1.500,00. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από μόνοι σας, τα περισσότερα αγαθά (όχι όλα) είναι πιο ακριβά στη Νότια Αγγλία. Ο αντίλογος βέβαια λέει ότι οι μισθοί στη Νότια Αγγλία είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς της Βόρειας. Η διαφορά αυτή όμως έχει πιο μεγάλη σημασία για τους νεοεισερχόμενους στην Αγγλική αγορά εργασίας. Στατιστικά, ο πρώτος μισθός (ακόμα και εάν οι προοπτικές εξέλιξης είναι καλές) δεν είναι τόσο μεγάλος, ώστε να εξασφαλίζει μια άνετη διαβίωση και τη δυνατότητα αποταμίευσης, όντας στο Λονδίνο. Οι προοπτικές είναι καλύτερες για κάποιον που ξεκινάει την Οδύσσεια στην Αγγλία, εάν την ξεκινήσει από τη Βόρεια Αγγλία. Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά εργασίας στη Νότια Αγγλία αλλά και πολύ περισσότερος ανταγωνισμός.

Μετά τα εισαγωγικά, θέλω να κάνω μια πιο τεχνική προσέγγιση στο θέμα μιας που έχω σπουδάσει και πολιτικός μηχανικός τρομάρα μου! Θα επικεντρωθώ σε εννέα βασικά σημεία τα οποία χρίζουν ανάλυσης και πάνω στα οποία ο γράφων τουλάχιστον είχε απορίες, οι οποίες δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό απαντήθηκαν μετά τη μετανάστευση στην Αγγλία. Εάν αυτές οι πληροφορίες βοηθήσουν κάποιον που σκέφτεται να μεταναστεύσει, θα είναι μεγάλη η χαρά μου.

Τα 9 Σημεία (από πίσω παίζει η 5η Συμφωνία του Beethoven) : Εγκατάσταση, Αγορά αγγλικής κάρτας sim, Τραπεζικός λογαριασμός, Ασφάλιση, Περίθαλψη, Εξεύρεση δουλειάς, Φορολόγηση, Οδήγηση και Σίτιση.

 

1. Εγκατάσταση:

Βάζω την εγκατάσταση πρώτη στη λίστα, γιατί είναι το πρώτο πράγμα που θα αναζητήσετε αλλά είναι και πολύ σημαντικό για να λάβετε την περιβόητη UK ADRESS! Μπορεί να φαίνεται περίεργο σε εμάς τους Έλληνες αλλά χωρίς δικιά σου διεύθυνση στην Αγγλία, δεν κάνεις απολύτως τίποτα. Επιπλέον πρέπει να μπορείς να αποδείξεις πως αυτή είναι η διεύθυνσή σου. Αυτό λέγεται PROOF OF ADRESS! Σκεφτείτε λοιπόν εάν θέλει να σας φιλοξενήσει κάποιος συγγενής ή φίλος σας στην αρχή, ότι θα έχετε πρόβλημα με την PROOF OF ADRESS! Αυτή η απόδειξη χρειάζεται και για το National Insurance Number, το οποίο αποτελεί το μοναδικό αριθμό του εκάστοτε πολίτη και δεν είναι μόνον αριθμός ασφάλισης υγείας ή συντάξεως αλλά λειτουργεί και ως ΑΦΜ. Αλλά θα σας το αναλύσω περισσότερο στην ασφάλιση αυτό.

Πάμε πάλι στην εγκατάσταση. Η ενοικίαση ολόκληρου σπιτιού στην Αγγλία είναι λίγο δύσκολη, καθώς το ενοίκιο που καλείται να πληρώσει κάποιος, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών (ηλ.ρεύματος, αερίου, τηλεόρασης, τηλεφώνου, δημοτικών τελών) ανέρχεται στα επίπεδα των £ 3.500,00 για το Λονδίνο (South England) π.χ. και των £ 2.000,00 για το Manchester (Northwest England και αναφέρομαι πάντα σε μέσες τιμές).

Για τον παραπάνω λόγο, είναι πιο εύκολο να ενοικιάσει κάποιος διαμέρισμα το οποίο θα το βρείτε ως apartment ή flat (£ 1.500 London - £ 650 Manchester). Για μια οικογένεια που θα μεταναστεύσει με τα παιδιά της στην Αγγλία, τα πράγματα οδηγούν στη μοναδική λύση της ενοικίασης διαμερίσματος. Για όποιον έρχεται στην Αγγλία και έχει βρει ήδη δουλειά (π.χ. οι Γιατροί), πάλι η ενοικίαση διαμερίσματος είναι καλύτερη, καθώς ανταπεξέρχεται οικονομικά και έχει και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Για κάποιον όμως που έρχεται μόνος στην Αγγλία χωρίς να έχει βρει ακόμα δουλειά, πολύ καλή λύση από οικονομικής απόψεως είναι η συγκατοίκηση. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι μετανάστες που έρχονται μόνοι τους, επιλέγουν τη λύση της συγκατοίκησης. Από την άλλη, η συγκατοίκηση έχει και τους κινδύνους της αλλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για όλα και να μην απορρίπτετε κάτι πριν διαμορφώσετε ίδια άποψη.

Υπάρχουν δυο τρόποι αναζήτησης σπιτιού στην Αγγλία.

Α) Ο άμεσος δηλαδή βόλτα στις περιοχές της εκάστοτε πόλης και κοιτώντας τα αντίστοιχα ενοικιαστήρια (τα οποία είναι παρεπιπτόντως πολλά στην Αγγλία). Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να έρθετε σε επαφή με τον μεσίτη ή και με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Αυτό που γλυτώνετε με τον ιδιοκτήτη είναι τα μεσιτικά (administration fees περίπου £ 75~100). Αλλά σε αρκετές περιπτώσεις, οι μεσίτες σας δείχνουν πιο καλά και ασφαλή διαμερίσματα/δωμάτια από έναν περίεργο ιδιοκτήτη. Στον άμεσο τρόπο θεωρήστε και μια επίσκεψη σε μεσίτες της περιοχής (agents), οι οποίοι έχουν κατάλογο με διαθέσιμα διαμερίσματα προς ενοικίαση.

Β) Ο έμμεσος τρόπος δηλαδή αναζήτηση μέσω αγγελιών σε εφημερίδες και internet. Επειδή ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, όπως καταλαβαίνετε, μέσω internetθα βρείτε πολύ περισσότερα σπίτια από ότι με τις εφημερίδες. Για οικογένειες και άτομα με δουλειά συστήνω (χωρίς να κάνω διαφήμιση) ιστοσελίδες όπως

http://www.findaflat.com/flats-to-rent

http://www.primelocation.com/to-rent

Για άτομα χωρίς δουλειά, επειδή οι ιδιοκτήτες και οι μεσίτες δύσκολα ενοικιάζουν διαμέρισμα σε κάποιον που δεν δουλεύει στην Αγγλία, συστήνω ανεπιφύλακτα να επιλέξουν τη συγκατοίκηση. Καλές ιστοσελίδες είναι οι εξής :

http://uk.easyroommate.com

http://www.spareroom.co.uk

Όπως είναι φυσικό, δεν νοικιάζετε τίποτα χωρίς να το δείτε πρώτα! Και επειδή δεν έχετε χρόνο και χρήμα στην αρχή να τρέχετε για έπιπλα, να ψάχνετε για επιπλωμένα διαμερίσματα (furnished).

Ας πούμε λοιπόν ότι σας άρεσε ένα δωμάτιο/διαμέρισμα και αποφασίζετε να δώσετε τα χέρια με τον ιδιοκτήτη/μεσίτη. Τώρα πρέπει να υπογράψετε ένα συμβόλαιο/ιδιωτικό συμφωνητικό. Υπάρχουν διάφορες μορφές συμβολαίων, όπως: http://www.docstoc.com/docs/82288748/Furnished-Room-Lease-Agreements

Σημαντική σημείωση: Όσοι έχουν ήδη δουλειά, νοικιάζουν όπως είπαμε εύκολα διαμερίσματα. Στους υπόλοιπους μπορεί να ζητηθεί η καταβολή εγγύησης και μέχρι 2 ενοικίων μπροστά (ανάλογα με τον ιδιοκτήτη/μεσίτη). Φυσικά όποιος μπορεί να δώσει έως και 6 ενοίκια μπροστά αλλά και την εγγύηση, ενοικιάζει ότι ποθεί η ψυχή του.

Στα παραπάνω συμβόλαια/συμφωνητικά θα σας βάλουν να δώσετε στοιχεία κάποιου κοντινού σας ατόμου (συζύγου, αδερφών, γονέων, φίλων) αλλά και κάποιου κοντινού σας που βρίσκεται στην Αγγλία (ό,τι σχέση και να έχετε μαζί τους). Κάντε το, εσάς εξασφαλίζει πιο πολύ. Επιπλέον, γύρω στον ενάμισι μήνα μετά την υπογραφή του συμβολαίου σας έρχεται ένα e-mail από την αγγλική εθνική υπηρεσία προστασίας των ενοικιαστών που σας λέει ότι η εγγύηση (προκαταβολή) σας προστατεύεται από τη νομοθεσία και θα σας επιστραφεί με το πέρας της ενοικίασης. Η αντίστοιχη ιστοσελίδα είναι η εξής: http://www.depositprotection.com . Για να μην έχετε μπλεξίματα, συνήθως πρέπει να στείλετε ένα μήνα ειδοποίηση στον ιδιοκτήτη/μεσίτη πριν τη λήξη του συμβολαίου σας, στην οποία θα τον ενημερώνετε ότι φεύγετε, παραμένετε κλπ.

Προσοχή: Πολύ σημαντικό είναι να έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή όταν θα μπείτε μετά την ενοικίαση στο διαμέρισμα και να βγάλετε φωτογραφίες το διαμέρισμα στην κατάσταση που είναι όταν το παραλαμβάνετε. Αυτό γιατί μετά το πέρας της ενοικίασης, ο ιδιοκτήτης/μεσίτης θα κάνει έλεγχο και εάν βρει φθορές μπορεί να σας κρατήσει μέρος της εγγύησης. Εάν έχετε φωτογραφίες όμως, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κάνατε φθορές τις οποίες δεν κάνατε.

Τέλος, όπως θα ανακαλύψετε στην Αγγλία, λατρεύουν κυριολεκτικά τους ταχυδρομικούς κώδικες (Post Codes ή Postal Codes). Φροντίστε να ξέρετε τον δικό σας αλλά θα δείτε ότι χρειάζεται παντού να χρησιμοποιείτε τους Post Codes. Για παράδειγμα επειδή στην Αγγλία το internetχρησιμοποιείται παραπάνω από μανιωδώς, οδούς μπορεί να μην ξέρουν αλλά κάποιος με 4G κινητό εάν του πείτε το σωστό Post Code μπορεί να σας πει που είναι η τοποθεσία που ψάχνετε (ισχύει για τους περισσότερους ταξιτζήδες – δεν τους πιάνουν τους ταρίφες μας, αυτό να λέγεται).

 

2. Αγορά αγγλικής κάρτας sim

Ζωτικής σημασίας αλλά και οικονομικής είναι μόλις πατήσετε το ποδαράκι σας στο νησί, να πάρετε έναν αγγλικό αριθμό τηλεφώνου. Έτσι, όπου και να παίρνετε τηλέφωνο, δεν θα σας βλέπουν ως εξωγήινο αλλά θα το σηκώνουν. Δοκιμάστε να πάρετε με το ελληνικό και θα δείτε τι εννοώ. Υπάρχουν λοιπόν πολλές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας εδώ, όπως η O2, η Vodafone, η Three κ.α. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι χρεώσεις τους (για εντός Μεγ.Βρεταννίας τηλέφωνα) είναι καταπληκτικές. Ναι, στην Ελλάδα μας χρεώνουν πιο ακριβά. Επίσης στα καρτοκινητά έχουν το σύστημα Pay and Go, το οποίο για παράδειγμα με £ 20 το μήνα δίνει 250 λεπτά δωρεάν χρόνο ομιλίας, 1000 μηνύματα και 500 mbinternet. Αλλά και στα συμβόλαιά τους είναι καλοί και δίνουν καλές παροχές (4Gκινητά κλπ.)

 

3. Τραπεζικός λογαριασμός

Υπάρχουν πολλές τράπεζες στη Μεγάλη Βρεταννία. Ε, τόσο μεγάλο νησί είναι και η μάνα του καπιταλισμού, τράπεζες δεν θα είχαν; Λοιπόν είναι ζωτικής σημασίας να ανοίξετε λογαριασμό σε Αγγλική τράπεζα γιατί αυξάνει την ατομική σας αξιοπιστία αλλά και γιατί σχεδόν όλα συνδέονται και με τον τραπεζικό λογαριασμό. Γνωστές τράπεζες στην Αγγλία είναι οι: Lloyds, Barclays, Natwest, HSBC (ενσωμάτωσε την παλιά κραταιά Midlands) και Royal Bank of Scotland. Υπάρχουν και άλλες μικρές αλλά καλύτερα να ανοίξετε σε μια από τις μεγάλες. Υπάρχουν και τράπεζες που προέρχονται από άλλα κράτη όπως η Santanderαπό την Ισπανία, αλλά σε αγγλικό έδαφος επιλέξτε καλύτερα αγγλικές. Επίσης είναι καλό να αποφεύγετε να σηκώνετε χρήματα με τις ελληνικές σας κάρτες, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας υποκλέψουν τα στοιχεία σας και μετά να τρέχετε να ακυρώνετε κάρτες και τα συναφή. Μέχρι να βρείτε δουλειά καλύτερα να κάνετε μεταφορά χρημάτων μέσω e-banking από ελληνικό σε αγγλικό λογαριασμό και κατόπιν να σηκώνετε με την αγγλική κάρτα χρήματα (η χρέωση για έμβασμα είναι περίπου 18 με 20 €). Και τα στοιχεία της αγγλικής κάρτας μπορεί να σας τα κλέψουν αλλά η διαδικασία ακύρωσης είναι πιο εύκολη γιατί είστε στην Αγγλία.

Για το άνοιγμα του λογαριασμού, ακολουθούνται διάφορες διαδικασίες. Εξαρτάται και από τη διαπραγματευτική σας ικανότητα, αλλά και από τη διάθεση των υπαλλήλων. Για παράδειγμα, η HSBC, σας ζητάει πολλά στοιχεία όπως έγγραφα με απόδειξη διεύθυνσης Αγγλίας, Ελλάδας, τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλάδας κλπ. Αντίθετα, η Lloyds για παράδειγμα μπορεί να σας ανοίξει λογαριασμό από απλό έως κανονικό μόνο με το διαβατήριο. Για το τι είδους λογαριασμό θα σας ανοίξουν εξαρτάται από τη διαπραγματευτική σας ικανότητα (σε αυτό συμπεριλαμβάνεται για τους κυρίους κοστούμι και ξύρισμα, για τις κυρίες φόρεμα, μαλλί και βάψιμο σαν να πήγαιναν στην όπερα). Και οι 2 λογαριασμοί πάντως δίνουν κάρτα χρεωστική και όχι απλή αναλήψεων. Είναι σημαντική η χρεωστική κάρτα γιατί εδώ το χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα πολύ πιο πολύ από ότι στην Ελλάδα.

 

4. Ασφάλιση

Φτάσαμε στο κεφάλαιο ασφάλιση. Για να εργασθεί ο οποιοσδήποτε στην Αγγλία, απαιτείται ο National Insurance Number γνωστός και ως NINo (όπως ο γνωστός Έλλην τραγουδιστής). Πονεμένη ιστορία ο NINo. Για να πάρει κάποιος μη Άγγλος NINo (οι Άγγλοι υπήκοοι τον παίρνουν αυτόματα στην ηλικία των 16 ετών), πρέπει να πάρει τηλέφωνο στο +44 (0) 845 600 0643 και να κλείσει ραντεβού. Προσοχή, αυτός ο αριθμός είναι Premium (δηλαδή τρελές χρεώσεις) και εάν το καρτοκινητό σας δεν υποστηρίζει τέτοιου είδους αριθμούς, το καλύτερο είναι να πάτε σε ένα job-centre και να πάρετε από τα τηλέφωνα που υπάρχουν εκεί. Πάτε λοιπόν στο job-centre και μαζί σας πρέπει να έχετε το διαβατήριό σας και το συμβόλαιο του σπιτιού σας γιατί όταν θα πάρετε τηλέφωνο για να κλείσετε ραντεβού, θα σας τα ζητήσουν τηλεφωνικώς. Γύρω στις 20 με 25 ημέρες μετά το τηλεφώνημα, περνάτε από συνέντευξη για να διερευνήσουν εάν μπορούν να σας δώσουν NINo.

Προσοχή, στη συνέντευξη, η οποία λαμβάνει χώρα στο jobcentre, θα σας ρωτήσουν πότε ακριβώς ήρθατε στην Αγγλία, πού μείνατε πριν βρείτε σπίτι, πότε ακριβώς νοικιάσατε το σπίτι και κατόπιν θα σας ζητήσουν το συμβόλαιο. Επίσης θα σας ρωτήσουν το λόγο της μετανάστευσής σας. Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να πλασάρετε τον εαυτό σας ως έναν φιλόδοξο άνθρωπο με αναζήτηση μιας καλής καριέρας στην Αγγλία και όχι ως ενός ταλαίπωρου μετανάστη που αναγκάστηκε λόγω των συνθηκών να μετακομίσει σε ξένη χώρα (Καζαντζίδης παίζει ως μουσικό χαλί), αν και η πραγματικότητα για τους περισσότερους από εμάς είναι μάλλον το δεύτερο σενάριο. Προσοχή, θα σας ρωτήσουν και στοιχεία προσωπικά, όπως τραπεζικό λογαριασμό Αγγλίας (να έχετε κανένα έγγραφο από την τράπεζα μαζί είναι καλό), ημερομηνίες γέννησης (μην κάνετε κανένα λάθος και τρέχετε), καθώς και διευθύνσεις στην Ελλάδα, ΤΚ, περιφέρειες και προηγούμενους εργοδότες. Κοντολογίς να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε ότι σας ρωτήσουν. Μόλις τελειώσει η συνέντευξη, με μια σοβαροφάνεια, ελέγχουν το διαβατήριό σας για κανένα δεκαπεντάλεπτο και σας δίνουν ένα χαρτί-πιστοποιητικό ότι παρευρεθήκατε στη συνέντευξη. Μετά τη συνέντευξη, περιμένετε 20 μέρες με 1,5 μήνα για το γράμμα που στέλνεται από τη Γλασκώβη στο σπίτι σας με απλό ταχυδρομείο. Σε περίπτωση που δεν έρθει το γράμμα (δυστυχώς συμβαίνει συχνά), παίρνετε σε αυτό το τηλέφωνο +44 (0) 845 641 5008 και αναφέρετε το πρόβλημα. Πλην αυτών, κάντε και καμμιά προσευχή γιατί απλό ταχυδρομείο είναι αυτό, ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Για να μην σας ταράξω πολύ, εξαρτάται και από τον εκάστοτε πιθανό εργοδότη σας το γεγονός ότι το NINo μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την πρόσληψή σας. Για παράδειγμα, κάποιες εταιρίες, δέχονται να ξεκινήσετε να δουλεύετε χωρίς το NINo, σας παρέχουν αυτή ένα προσωρινό NINo, το οποίο στη συνέχεια αντικαθίσταται με το πραγματικό. Άλλες δεν σας προσλαμβάνουν χωρίς NINo.

Συνοψίζοντας, ο NINo σου βγάζει λίγο το λάδι για να εκδοθεί και να σου αποσταλλεί αλλά μετά τον έχεις για πάντα και είναι πολύ πολύ χρήσιμος. Με το NINo ασφαλίζεσαι στο εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας (NHS), φορολογείσαι στο HMRC (Her Majesty’s Revenue & Customs) και ασφαλίζεσαι και για σύνταξη.

 

5. Περίθαλψη

Καλό είναι πριν έρθετε στην Αγγλία, να ζητήσετε από το ασφαλιστικό ταμείο σας στην Ελλάδα να σας εκδόσει την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας. Λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=el αλλά καλύτερα απευθυνθείτε και στο ταμείο στο οποίο είστε ασφαλισμένοι για μεγαλύτερη σιγουριά. Αυτήν την κάρτα θα τη χρησιμοποιήσετε για το πρώτο διάστημα διαμονής σας στην Αγγλία. Μόλις βρείτε σπίτι, καλό είναι να γραφτείτε στο γιατρό της γειτονιάς σας, ο οποίος λέγεται GP (General Practitioner) και εάν αυτός κρίνει ότι χρειάζεστε παραπάνω εξετάσεις, σας τις γράφει και σας δίνει παραπεμπτικό.

 

6. Εξεύρεση δουλειάς

Φτάσαμε στην καυτή πατάτα. Η Μεγάλη Βρεταννία είναι μια τεράστια αγορά και διαθέτει μια από τις καλύτερες αγορές εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας είναι πάμπολες. Τα αντικείμενα παρόλα αυτά δεν καλύπτουν όλο το επιστημονικό και εργασιακό φάσμα. Συγκεκριμένοι κλάδοι έχουν ακμή. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί όποιος σκέφτεται σοβαρά να μεταναστεύσει στην Αγγλία.

Από τα πιο δύσκολα λοιπόν πράγματα για έναν Έλληνα αλλά και γενικά για έναν μη Άγγλο, είναι η εξεύρεση εργασίας, τουλάχιστον στο αντικείμενο των σπουδών κάποιου (εξαιρούνται οι γιατροί και όσοι έχουν σπουδάσει σε Αγγλικά πανεπιστήμια). Οι μεν γιατροί, έχουν πολύ καλό σύστημα εξεύρεσης εργασίας, οι δε απόφοιτοι αγγλικών πανεπιστημίων προτιμώνται έναντι των αποφοίτων ελληνκών. Η συνέχεια λοιπόν αφορά κυρίως τους αποφοίτους ελληνικών πανεπιστημίων και τους Έλληνες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν τελειώσει κάποιο ΙΕΚ ή έχουν κάποια επιμόρφωση.

Εξαιρετικής σημασίας είναι καταρχήν να αναμορφώσετε το βιογραφικό σας, στα αγγλικά πρότυπα. Τους Άγγλους δεν τους ενδιαφέρει πόσα πτυχία έχετε, πόσα μεταπτυχιακά, διδακτορικά κλπ. κλπ. Τους ενδιαφέρει πόση εμπειρία έχετε πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς για την οποία έχουν δημοσιεύσει κάποια αγγελία. Και σας πληροφορώ ότι στην Αγγλία, το 90% των διαθέσιμων θέσεων εργασίας που γίνονται γνωστές στους μετανάστες, υπάρχουν στο internet.

Υπάρχουν λοιπόν διάφορες ιστοσελίδες με άφθονες θέσεις εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρω τις καλύτερες :

www.totaljobs.com

http://www.reed.co.uk

http://www.indeed.co.uk/?r=us

http://www.cv-library.co.uk/

http://www.fish4.co.uk/

http://home.monster.co.uk/home/

Το catch, η παγίδα, είναι ότι οι περισσότερες δεν επιτρέπουν να κάνεις register εκτός Αγγλίας, καθώς ζητούν διεύθυνση και Post Code. Οπότε αυτές οι ιστοσελίδες είναι κυρίως για Έλληνες που βρίσκονται ήδη στην Αγγλία.

Ας πούμε λοιπόν ότι σερφάρετε σε κάποια από αυτές τις σελίδες και βρίσκετε μια δουλειά για παράδειγμα πολιτικού μηχανικού (θα μιλήσω για αυτό γιατί είναι προσωπικό το βίωμα). Όταν δημοσιεύουν οι Άγγλοι μια αγγελία για προσφορά εργασίας, ο τίτλος της θέσης δεν λέει από μόνος του τίποτα. Εάν εσείς κάνετε αίτηση για τη δουλειά και στο βιογραφικό σας δεν τεκμηριώνεται η εμπειρία που ζητούν οι Άγγλοι για τη θέση, απλά δεν προχωράει η αίτησή σας. Έτσι και εγώ, στην αρχή, σε όποια αγγελία έβλεπα για πολιτικούς μηχανικούς, έκανα αίτηση. Έλα όμως που δεν έφτανε η ελληνική μου εμπειρία και οι σπουδές μου για τη θέση, καθώς δεν απαντούσα ουσιαστικά στις ερωτήσεις της αγγελίας. Γιατί στην Αγγλία, η αγγελία για μια δουλειά κρύβει ουσιαστικά ένα ερωτηματολόγιο, για το οποίο, διαβάζοντας καλά την αγγελία, καλείται ο ενδιαφερόμενος να ανακαλύψει τα μυστικά που κρύβει. Κατόπιν καλείστε να απαντήσετε στα «μυστικά» ερωτήματα με ένα καλά συντεταγμένο βιογραφικό.

Ουσιαστικά λοιπόν πρέπει να απαντήσετε, ότι διαθέτετε όλα όσα ζητάνε στην αγγελία. Και αυτό όχι λέγοντας ψέματα και βάζοντας ψεύτικη εμπειρία αλλά ανακαλώντας στη μνήμη σας οτιδήποτε έχετε κάνει μέχρι τότε στη ζωή σας και μπορεί να είναι σχετικό με τη δουλειά.

Μιλώντας λίγο πιο γενικά υπάρχουν δυο κλασσικοί τύποι βιογραφικού στην Αγγλία και ένας πιο μοντέρνος. Οι κλασσικοί είναι το χρονολογικό και το λειτουργικό βιογραφικό.

Χρονολογικό: http://jobsearch.about.com/library/samples/blretailresume.htm (Δείγμα)

είναι το βιογραφικό που εξιστορεί την επαγγελματική σας εμπειρία από τότε μέχρι τότε και αντίστοιχα τις σπουδές σας από τότε μέχρι τότε.

Λειτουργικό: http://jobsearch.about.com/library/samples/blresumefunct.htm (Δείγμα)

είναι το βιογραφικό το οποίο φωτίζει τα στοιχεία της επαγγελματικής σας ικανότητας και των δεξιοτήτων σας. Αυτό χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα με μικρή εργασιακή εμπειρία και λίγες σπουδές.

Ο μοντέρνος τύπος αγγλικού βιογραφικού είναι ο Συνδυασμός Χρονολογικού-Λειτουργικού: http://jobsearch.about.com/od/sampleresumes/l/blresume7.htm (Δείγμα)

Σε αυτόν τον τύπο, φωτίζετε στο πρώτο τμήμα τα ξεχωριστά σας επαγγελματικά όπλα και ικανότητες και στο δεύτερο τμήμα παραθέτετε συνοπτικά την επαγγελματική σας εμπειρία από-εώς καθώς και τις σπουδές σας από-εώς.

Προσοχή: Αποφύγετε τις δουλειές που παρουσιάζονται ως Immediate Start with no Experience Required οι οποίες τάζουν ωραία εργασιακά περιβάλλοντα και παχυλές αμοιβές. Στην πραγματικότητα τα εργασιακά περιβάλλοντα θυμίζουν συνθήκες δουλείας και όχι δουλειάς και οι μισθοί είναι μισθοί σκλάβων. Επιπλέον σου λένε ότι είσαι και self-employed, ελεύθερος επαγγελματίας και καλά και γι’ αυτό επειδή είσαι συνεργάτης και καλά και όχι υπάλληλος, δεν σου πληρώνουν βασικό μισθό.

Παρεπιπτόντως ο βασικός μισθός στην Αγγλία είναι £ 6,31 την ώρα. Για παράδειγμα κάποιος που δουλεύει περίπου 40 ώρες την εβδομάδα και 170 ώρες το μήνα, παίρνει βασικό μηνιαίο μισθό £ 1.072,70 το μήνα. Δηλαδή το χρόνο (annually) £ 12.872,40. Αυτό για να ξέρετε εάν οι μισθοί στις αγγελίες αφορούν σε ανθρώπους ή σκλάβους. Γιατί πιστεύω ο στόχος κάθε μετανάστη, δεν είναι απλά να δουλεύει για να ζει, είναι να βάζει και κανά φράγκο στην τσέπη (αποταμίευση). Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα να αφήσουμε την πανέμορφη πατρίδα μας (που μας πικραίνει).

Δείτε σχετικά εδώ: https://www.gov.uk/minimum-wage-different-types-work/paid-an-annual-salary

Κάθε εμπειρία, καλή ή κακή είναι εμπειρία. Αυτό που έμαθα από την πρώτη μου Immediate Start Job (ναι, εγώ την πάτησα) είναι ο νόμος των πιθανοτήτων ή των ποσοστών (Law Of Averages ή L.O.A.). Τι λέει λοιπόν αυτός ο νόμος; Ότι για παράδειγμα εάν θέλεις να κάνεις μια πώληση και χτυπήσεις 100 πόρτες, θα ανοίξουν οι 10 και θα κάνεις τελικά μια πώληση.

Μεταφέροντας τον L.O.A. στην αναζήτηση δουλειάς, εάν κάνετε 10 αιτήσεις για δουλειά σε ένα αντικείμενο, δεν θα έχετε καμμιά συνέντευξη. Εάν κάνετε 50 αιτήσεις, θα έχετε 3 συνεντεύξεις και πιθανότατα 3 απορρίψεις. Εάν κάνετε 100 αιτήσεις, θα έχετε 5 συνεντεύξεις και πιθανότατα 1 επιτυχημένη, η οποία ίσως οδηγήσει σε πρόσληψη.

Οπλιστείτε λοιπόν με υπομονή και επιμονή και στατιστικά σε ένα τρίμηνο με τετράμηνο, θα βρείτε μια αξιοπρεπή δουλειά. Όπως επισήμανα και πιο πάνω, υπάρχει προσφορά εργασίας στην Αγγλία.

 

7. Φορολόγηση

Εδώ τα πράγματα είναι καλά. Στην Ελλάδα μας πίνουν το αίμα, στην Αγγλία τους προσέχουν τους υπηκόους τους. Η φορολόγηση λοιπόν στην Αγγλία γίνεται με κλιμάκια εισοδήματος, τα οποία είναι τα εξής :

Εισόδημα £ 0,00 - £ 9.440,00 Φόρος 0,00

Εισόδημα £ 9.441,00 - £ 41.450,00 Φόρος 20% (Εδώ είναι οι Έλληνες συνήθως)

Εισόδημα £ 41.451,00 - £ 150.000,00 Φόρος 40%

Εισόδημα άνω των £ 150.001,00 Φόρος 45%

Οι φορολογούμενοι μισθωτοί δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση και ο φόρος παρακρατείται από το μισθό τους. Δηλαδή τα χρήματα που μπαίνουν στο λογαριασμό κάθε μήνα είναι καθαρά καθώς έχουν αφαιρεθεί ήδη οι φόροι. Είπαμε, η Μεγάλη Βρεταννία προστατεύει τα παιδιά της, δεν τα τρώει όπως η Ελλάδα.

 

8. Οδήγηση

Όπως ξέρετε στη Μεγάλη Βρεταννία, τα αυτοκίνητα είναι δεξιοτίμονα. Και στους δρόμους, τα αυτοκίνητα πάνε στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που συνηθίζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο (πλην εξαιρέσεων).

Εάν εξαιρέσουμε την ανάγκη προσαρμογής ενός Έλληνα οδηγού στη νέα αυτή οδηγική πραγματικότητα, σας ενημερώνω ότι με το νέας μορφής Ελληνικό δίπλωμα (πλαστικό τύπου κάρτας), μπορούμε να οδηγούμε στην Αγγλία χωρίς πρόβλημα. Όσοι έχουν το παλαιάς μορφής ελληνικό δίπλωμα (χάρτινο με ελληνικούς χαρακτήρες) δεν μπορούν να οδηγήσουν στην Αγγλία. Όπως με ενημέρωσαν από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, μετά από δύο έτη παραμονής σε αγγλικό έδαφος, ασχέτως εάν κάποιος έχει το νέας κοπής ελληνικό δίπλωμα, πρέπει να πάρει πλέον το αγγλικό δίπλωμα οδήγησης. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζονται εξετάσεις αλλά γραφειοκρατική δουλειά με την υπηρεσία συγκοινωνιών της Μεγάλης Βρεταννίας, την dvla.

Η ιστοσελίδα της είναι η: https://www.gov.uk/government/organisations/driver-and-vehicle-licensing-agency

 

9. Σίτιση

Δεν θα πρωτοτυπήσω λέγοντας ότι η Μεγάλη Βρεταννία δεν είναι ακριβώς ο γαστρονομικός παράδεισος. Θυμάστε μια διαφήμιση στην οποία σταματούσαν έναν Έλληνα φοιτητή στο αεροδρόμιο στην Αγγλία και του άνοιγαν τις βαλίτσες, ανακαλύπτοντας με έκπληξη περίσσεια μαγειρεμένου ελληνικού φαγητού; Και ο αστυνομικός ρωτούσε : ‘Έρχεστε στην Αγγλία και φέρνετε μαζί σας το φαγητό σας! Μα γιατί;’

Και η αποστομωτική απάντηση : ‘ Εάν είσαι Έλληνας, ξέρεις γιατί!’.

Ευτυχώς είναι δυνατόν να βρούμε ελληνικά προϊόντα σε αρκετά supermarkets στην Αγγλία. Για ό,τι δεν είναι δυνατόν να βρείτε, ζητήστε το από τους δικούς σας στην Ελλάδα με courier. Οι τιμές των courier ποικίλουν, ρωτήστε και θα μάθετε.

Υπάρχουν αρκετά καλά ιταλικά εστιατόρια και αρκετά καλά φαστφουντάδικα στην Αγγλία. Στο Manchester υπάρχει και σουβλάκι!

Ενδεικτικό δείκτη τιμών ειδών διατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα βρείτε εδώ: http://www.numbeo.com/food-prices/country_result.jsp?country=United+Kingdom

Επειδή έχουμε τη νοστιμότερη και πιο ευφάνταστη κουζίνα στον πλανήτη, κάντε στον εαυτό σας μια χάρη και μαγειρέψτε στο σπίτι σας. Πουθενά στην Αγγλία δεν θα βρείτε ποιοτικότερο φαγητό από το ελληνικό που θα μαγειρεύετε μόνοι σας.

Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ καλή τύχη σε όσους Έλληνες πάρουν την απόφαση να έρθουν στην Αγγλία και να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας, ότι μπορεί να μας χαρακτήρισε κάποιος ‘πρωθυπουργός’ διεφθαρμένους και κάποιοι άλλοι τεμπέληδες, αλλά πιστέψτε με, είμαστε από τους πιο περήφανους, εργατικούς και τίμιους λαούς στον κόσμο.

Άντε και καλή τύχη μάγκες!

T NakasΟ Ευθύμιος Νάκας γεννήθηκε στις 02-05-1980 στη Λάρισα. Το 2005 έλαβε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το Σεπτέμβριο του 2006, εξασκεί το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού. Ασχολείται με αρχιτεκτονικές και στατικές μελέτες κτιριακών έργων, τοπογραφικές μελέτες ιδιωτικών έργων, εκτιμήσεις ακινήτων και οικονομοτεχνικές μελέτες. Εκτός από τη δραστηριότητά του ως πολιτικός μηχανικός, ασχολείται με τη συγγραφή τεχνικών κειμένων και άρθρων. Το 2010 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης στη ‘Χωροταξία, Πολεοδομία και Ανάπτυξη’ από το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παίζει κιθάρα, ακκορντεόν, μπουζούκι, μπάσο, πιάνο, κρουστά και φυσαρμόνικα, γράφει δικά του τραγούδια και εμφανίζεται σε ζωντανές σκηνές. Από το 2013 ζει και εργάζεται στην Αγγλία.

Περισσότερα άρθρα και επικοινωνία